сайт за фото маниаци и фото любители
PhotoSupport.alle.bg

Бинокли

Видове бинокли като качество и като цени

Красен Цветков
Често ни задават въпроси свързани с избор на бинокъл, нов или вече ползван. Какви бинокли могат да се намерят в България и зад граница, и как правилно да се ориентира човек? Ще се опитаме да обобщим един универсален отговор – ревю на отделните „класове“ бинокли, както ще ги групираме по-долу, макар това да е трудно и в тясна връзка с избора на всеки потребител.

Пазара вече има наличие на достатъчно наблюдателни уреди за всеки, всяко предпочитание и изискване. Наред с това, многообразието, цените и качеството на тези уреди варира в широки граници и именно това затруднява бъдещите собственици. Отделно, има и много нелоялни практики в продажбите и често хората са разочаровани – очаквали са едно, а реално се получава съвсем друго. В тези случаи е добре ако не сте сигурни какво търсите, да се обърнете към специалист. Така може да получите бърз отговор и да изберете уред, или няколко, които да ви вършат работа дълго време и по-важното, да се наслаждавате на вашия избор.
Още от началото нашият съвет е въобще да не поглеждате към евтините бинокли, които се продават на всевъзможни места – от улични продавачи за по 5лв. и магазини втора употреба за по 20 лв., до някои хранителни или магазини за строителни материали. Няма да пишем нищо за тези прибори – те НЕ представляват интерес.

На второ място са също китайски бинокли, но брандирани като руски – в последните десетина години са много популярни у нас. Те поне са произведени във фабрики и имат някакъв приличен образ, макар при тях този образ да е коригиран по много начини /няма да изпадаме в подробности/ , само и само да се получи ясна картина. Въпреки това, за хора искащи бинокъл вкъщи /за да се погледне нещо инцидентно/ гореспоменатите китайско-руски уреди стават. От 1 до 10 им даваме 3 – 3,50 в зависимост от изработката на уреда. Ценовият диапазон, който заемат в България е от порядъка на 30 до 70 лв.

Следват по-старите китайски, хонконгски, филипински и някои евтини японски бинокли, както и биноклите и зрителните тръби продавани в големите хипермаркети. Това се редица марки и модели, но изработени по идентичен начин – технологията им е почти еднаква. От тях има и по-сполучливи, просто трябва да се избере точния модел. Техните образи са добри, ясни, повечето са с малки зрителни полета, някои са с пластмасови детайли, за хора без претенции няма проблеми да притежават такъв бинокъл. Оценка за този тип: 3,5 – 4,75. Ценови диапазон у нас: 40 – 110 лв.

Като последващ клас бинокли могат да наредят старите бюджетни бинокли. В тази група „присъстват“ много марки и модели, като той съдържа и твърде мащабни граници за качество, но пък от своя страна на поносими цени – могат да се намерят както запазени стари класики, така и по-нови, но не толкова маркови бинокли, зрителни тръби и далекогледи на добри цени. Към този клас спадат качествените корейски, английските, френските, някои руски, италиански, японски и някои немски марки бинокли, всички произведени в периода след Втората световна война до към средата на Деведесетте. Оценка като цяло на този клас : 4,5 – 7. Ценови диапазон: също в широки граници, от порядъка на 90 – 250 лв.

В последните 10-15 години в България са също много популярни и биноклите на големите марки Канон, Никон, Олимпус, Пентакс, Бушнел и пр. разпространявани от големи магазини за техника, фото базари и т.н. Всички те са китайски бинокли, но със съответното качество, което се спазва, въпреки че завода на съответната мегакомпания е в Китай. Разбира се, те не са никак лоши, но трудно достигат качеството на изображенията, които предоставят сравнено с качеството на изображенията на доста по-стари от тях немски, австрийски, щатски, съветски и прочие бинокли, та дори и по-стари представители на същите марки. Ценови диапазон: от 150 до 1500 лв. в зависимост от марката. Оценка: 4,5 – 8.

След дотук изброените класове следват старите класически бинокли. Техният обхват също съдържа много марки и модели, но качеството при тях е безкомпромисно, а цените са напълно достъпни. Образа, които предоставя един стар бинокъл, разбира се пазен добре, или пък възстановен или профилактиран няма нищо общо с образа на евтините бинокли. Тук нещата са премислени и са създадени да вършат работа. Не виждаме никакъв смисъл да бъде закупен например един Олимпус 10х50 при наличие на напълно запазен БПЦ 10х50 на пазара у нас, който е и по-евтин, и много по-качествен. Въпрос на избор. В този клас са всички немски бинокли от известните марки, съветските, щатските, испанските, румънските, полските, чешки, австрийски, български и японски бинокли. Ценовият диапазон е много широк, според марката и състоянието на уреда, варира между 80 до към 700 лв.. Оценка: 9 – 10.
„Новите“ бинокли, т.е . такива произведени през последните 15-ина години от най-известните марки в света също могат да заемат своя позиция на пазара в България. Това са новите Zeiss, Leica, Kahles, Swarovski, Steiner, Kowa, Minox, които след много години ще бъдат същите класики, които са станали днес техните предшественици. Към тях можем да прибавим и редките за България, но страхотни Fujinon, Miyauchi, Takahashi, новите Swift и т.н. Изключително качествени, създадени със съвременни технологии, тези бинокли са трудно достъпни заради високите си цени: в широк диапазон в зависимост от марка и модел, в порядъка 500 – 50 000 лв. Оценка: 9 - 10 .

На последно място, но не и по значение са колекционерските бинокли. Това са сравнително редки уреди, макар понятието „колекционерски“ да е гъвкаво и относително, тъй като в една колекция може да има представител от всеки един от гореизброените класове. Въпреки това в световен мащаб, за колекционерски се смятат бинокли, които се намират трудно, или са от особено значение за собственика, или за голям брой хора. Затова марка и модел няма да посочваме, всеки сам може да реши,коя марка и модел предпочита. Към този клас може да се обособи един подклас , който съдържа абсолютни класики признати в цял свят – това са единични и много редки бройки – те са известни, но е много трудно да бъдат намерени, или пък са изработени толкова добре, че са останали емблематични и показателни за цели поколения. Трудно е да се пише и ценовият обхват, защото поради упоменатите причини е сложно да бъде определен, различните потребители са готови да се разделят с различни средства, за да притежават едно и също. От оценка също ще се въздържим.

Това е накратко ревюто на различните класове прибори продаван у нас и в чужбина. Надяваме се, че сте получили ориентация за пазара в България и насока за избор, на уред, които би ви служил занапред. Успех!

Китайските реплики се продават масово и у нас с бранда на КОМЗ, а и на други марки.

Има фейкове дори и на Йеноптем, но за последния мисля, че е имало някаква договореност с Цайс. Както писахме и в обзорното ревю за класовете бинокли, образа, който предоставя един такъв бинокъл е ясен, те са чисти и механичните им части се движат плавно. Личи се, че са правени в технологични фабрики със някакви що-годе изисквания. Но. Образът може да е ясен, но е студен и синьо-сив, изкуствен. Оптичните елементи НЕ са от оптично стъкло и въпреки всички просветления не могат да окачествят образа. Всички лещи и призми са диафрагмирани. т.е. не се използва пълният им капацитет, или ако на бинокъла пише 10х50, то реално е 10х40 и нещо., оттам и зрителните им полета са малки, все едно се наблюдава през две шпионки. Поне увеличенията си ги оправиха в последните години, че там нещата бяха плачевни - пише едно, а то съвсем друго. След време механичните части сдават багажа /експлоатация около 2-3 години едва/. Повечето са изработени от ПВЦ материали и се износват бързо - окуляри започват да се клатят, появяват се големи луфтове. Това е. Разбира се, има и много добро китайско производство, например ИСТИНСКИТЕ китайски военни бинокли са едни от добрите в Света, но там нещата са други и тук рядко имаме достъп до тях.
Красен Цветков във Facebook

Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50


Красен Цветков
Висш клас класически бинокли. Оценка: 9.8 / 10
Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50 1Q multi-coated
Висш клас класически бинокли. Оценка 9.9 / 10
Декарем. Познавате го - един от най-добрите бинокли правени въобще. Подбрали сме два случайни проекта за да сравним качествата на две поколения Декарем - с и без мулти-покритие. Дискусията винаги е била гореща - кой е по-добър?
Представен през 1931-ва година, бинокълът е първият 10х50 с ТАЗИ конструкция и е версия с централна фокусировка на малко по-ранния модел Декарис /виж по-стари наши проекти/. Благодарение на Олександър Смакула работил за Цайс и изобретил антирефлексното покритие "Т" през 1935-а, всички модели на Йена започват да излизат на пазара с просветление. Над 40 години по-късно, в края на 70-те е въведено и брилянтното Т3М покритие на всички оптични повърхности. Каква е разликата? "Т" е транспарентно, прозрачно. Колкото повече покрития има оптиката, толкова по-добри стават характеристиките й - повишава се прозрачността, повишава се количеството светлина преминала през оптичното стъкло , повишава се яркостта и наситеността на цветовете, намалява се количество отразена светлина, няма отблясъци и отражения.
Няма съмнение - биноклите с мулти-покритие на Цайс са маалко по-добри от по-старите модели. Което далеч не означава, че старите са по-лоши, напротив, тяхното изображение е идея по-реално и истинско, не дотам красиво, ярко и цветно, като на бройките с Т3М.
Всичко е въпрос на избор и предпочитания. Не случайно това са едни от най-търсените бинокли у нас и по света - за сравнително добра сума, все още могат да се намерят много добре съхранени представители на Декарем-ите, които ще радват собствениците си с качествено изображение дълги години. Просто от време на време трябва да се профилактират. .Както при всички бинокли, така и при Цайс /след доста повече години обаче/, вследствие на неправилно съхранение, температурни промени се появяват отлагания по призмите, които се почистват и бинокълът "проглежда" за още много години напред.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg