сайт за фото маниаци и фото любители
PhotoSupport.alle.bg

Съхранение и профилактика

Почистване на обективи от гъбички

Пламен Петров
Clear Lens Fungus
Съхраняваните неправилно обективи, често страдат от гъбички, които паразитират върху лещите и това обикновено е там където има нанесено просветление . Гъбичките които похапват тези слоеве са около 300 вида. Те са навсякъде около нас и още от първия ден на употреба на оптиката, спорите им неизбежно попадат в обектива.
Когато за тях няма благоприятни условия, като влага и тъмнина те не се развиват и не причиняват вреда, но когато тези условия са на лице, те се развиват бурно отделяйки ензими, които разграждат слоевете в оптиката и замъгляват оптиката. Като с това променят нейните качества.
Много хора твърдят, че един път засегнатите от тях обективи даже и след почистване нямат същите оптични качества, като преди.
Това не отговаря на истината!
Единствените щети, след правилно почистване , могат да се забележат само   /при това само при тези, които с години не са почистени/ при снимане в насрещна светлина и то е много трудно. С това не искам да кажа, че не е разумно да предпазвате оптиката си и да полагате правилни грижи за нея!
По - късно ще се спра върху този проблем, тъй като от опит знам, че повечето фотографи не съхраняват правилно своята оптика.
   Правилното почистване на обектива е от решаващо значение, за запазване на оптичните качества. Срещал съм всякакви странни идеи в интернет, като се започне с почистване с пепел от цигара, тоалетно мляко, шлайфаща течност за стъкла на автомобил..., та се стига до особено вредни за оптиката , като смесване на Перхидрол и Амоняк и киснене на оптичните елементи в тая саламура - без да се познава същината на процеса на нанасяне на просветлението на лещите , както и антирефлексните покрития. Всички тези методи са много по - опасни от самите гъбички и нанасят наистина сериозни щети на оптическите качества на един обектив. 

Какво трябва да знаете, задължително!
Всеки обектив е юстиран на стенд, какъвто не може да си купите, в България до колкото ми е известно има само един такъв. Поради тази причина при разглобяване на обектива, трябва много внимателно да маркирате спрямо оптичния тубус положението на всеки оптичен компонент, преди да го демонтирате за почистване. Ако не сте инзвъредно сръчен и нямате необходимите инструменти и се касае за един или два обектива потърсете квалифицирана помощ - инструментите са значително по - скъпи от ремонта на 5-6 обектива. Но ако ви тегли и сте твърдо решени да майсторите, поне потърсете схеми на правилното разглобяване на даден обектив - в интернета ще намерите за доста от разпространените обективи. Има инзвъредно сложни конструкции, даже при твърдите обективи а ако обектива е варио, моят съвет е изобщо да не се пробвате.
Но съветите са едно а мераците съвсем друго. Така, че ето, какво ви е необходимо и как се прави почистване от гъбички - професионално.

Препарати и инструменти
1.Топсин-М 70 ВДГ - ШИРОКОСПЕКТЪРЕН, СИСТЕМЕН ФУНГИЦИД ЗА БОРБА СРЕЩУ ГЪБНИ БОЛЕСТИ производство на - NISSO CHEMICAL EUROPE GmbH
2.Нуреле Д /NurelleD/ -  комбиниран органофосфорен-пиретроиден инсектицид, със силно изразено инициално действие осигурено от цеперметрина и дълго последействие осигурено от хлорпирифос-етила. Продуктът действа контактно, стомашно и чрез парите си.
3.Петролеев етер /Petroleum ether/
4. W5 Degreaser
5.Почистващ препарат за оптика.
6.Домакински или хирургически ръкавици-латексови пръсти.
7.Клечки за почистване на уши.
8.Носни кърпички - без аромат.
9.Изопропилов алкохол /Iso propanol/.
10.Дестилирана вода.
11.Духалка
12.Четка за оптика

Процес
Предполага се, че вече сте разглобили обектива.
1.Смесвате 1част етер с една част изопропилов алкохол. С помощта на клечка за уши, нанасяте този разтвор върху оптичния елемент - елементи. Разтвора е бързо летлив не се налага да подсушавате компонента.
2.Смесвате 2части дестилирана вода с една част изопропилов алкохол.С нов тампон нанасяте върху компонента.
3.Когато оптичния елемент е сух, приготвяте разтвор от 1:4 - Топсин-М 70 ВДГ и дестилирана вода. С друг тампон може и чиста четка за рисуване с водни боички нанасяте препарата върху елемента. Изчаквате да изсъхне.
4.Измивате препарата обилно с топла вода - 38-40 гр.С.
5.Смесвате Нуреле Д и дестилирана вода в съотношение 1:1. Нанасяте с нов тампон или измитата четка върху оптичния компонент. Препарата е силно отровен ,включително и парите му, за това гледайте да сте на открито и не вдишвайте изпаренията. Ако ги вдишате ще разберете необходимостта да спазвате този съвет.
Оставете да изсъхне.
6.Измивате препарата обилно с топла вода - 38-40 гр.С.
7.С приготвения разтвор от т.1. нанасяте върху компонента.
8.Нанасяте 3 пъти  W5 , като изчаквате всеки път да изсъхне от страната където са се разположили гъбичките.
9.Измивате препарата обилно с топла вода - 38-40 гр.С.
Гъбичките вече ги няма, не само са умъртвени но и труповете им са отстранени.
10.Поставяте си ръкавиците - причината за тяхното използване е , че както и да си миете ръцете винаги ще има секрет ,който ще полепне върху оптиката - и внимателно с кърпичка обирате излишните капки вода.
11. Използвате отново разтворите от т.1и2 по описания начин.Ако нямате течност за почистване на оптика не е проблем с разтвора от т.2 може да свършите същата работа.
12.С химикал за почистване на оптика внимателно почистваме оптичния елемент , като наблюдаваме под ъгъл да няма остатъчни следи.
13. Ако се налага отдухваме елементите за отстраняване на дребни прашинки.
14.Поставяме елемента на мястото му и го фиксираме.

Още няколко неща, които не са маловажни:
- Не трийте с тампона върху оптичния компонент а нанасяйте химикалите чрез допир. Винаги може да попадне твърдо тяло.
- Не натискайте, когато бършете.
- Ако имате малки оптични компоненти - обикновено в дъното на обектива - използвайте силиконова вендуза с помпа за изваждането и поставянето на компонента.
- Старателно подреждайте демонтираните компоненти само в една посока и по реда по който ще трябва да ги върнете в тубоса.
Ако не се налага демонтирането на всички оптични елементи, поради липса на видими следи от гъбички, добре е след свалянето на засегнатия компонент да поставите обектива върху малка скаричка в пластмасов плик и да капнете 3-4 капки от Нуреле Д на дъното на плика . След това го затворете, чрез завързване и оставете за 12 часа .
Така ще обеззаразите вашия обектив.

В заключение , искам да кажа, че гъбичките не могат да навредят на просветляващия слой, те унищожават само антирефлексното покритие и то ако много години не са предприемани никакви мерки за отстраняването им.

Съхраняване на оптиката /обективите/
Най-добре е обективите , които не се използват да се съхраняват в херметично затварящи се прозрачни контейнери.
Те трябва да са със свалени капачки откъм задната си страна и да лежат вертикално на челната си капачка.
В контейнера е добре да има Силикагел, за да се обира излишната влага.
През 6 месеца е добре да се поставя тампон с 2-3 капки Нуреле Д.
И със сигурност няма да се налага да чистите гъбички. Няма смисъл от пресилените истории с тави с UV лампи - твърде луксозно и с нищо не е по-добро.

Да използваме законите на физиката, вместо да се борим с тях

Борбата с прашинките върху сензора (по-точно върху “оптичния нискочестотен филтър” на сензора) струва много нерви, време, пари и напрежение, когато осъзнаем, че винаги е имало и ще има такива замърсявания, тъй като наелектризирането на диелектрика е неизбежно.


Добре е да се спазват препоръките на производителя, напр.:

[http://www.sony.bg/support/bg/content/cnt-tut/shared/how-to-clean-alpha/ILCA-68]

както и на производителите на средства за почистване.

 

Ако не познаваме причините за замърсяването и запрашаването, използването на гумени помпи (духалки), адхезивни материали, почистващи разтвори и др. няма да е достатъчно ефективно.

 

1) Оптичният нискочестотен филтър на сензора е диелектрик, който се наелектризира и привлича прашинки. Т.е., няма никаква гаранция, че непосредствено след скъпо почистване със специални разтвори и т.н. няма да се появи отново прах върху сензора.

2) Движението на огледалото предизвиква завихряния и повишава вероятността от неочаквана поява на дефекти в изображението заради полепнали върху сензора прашинки. При безогледалните тела тази вероятност е по-малка, поне на теория, но и при тях движението на компонентите в обективите с автоматично фокусиране, както и затворът, също променят за части от секундата разпределението на прашинките в бокса на сензора.

3) Неефективното автоматично почистване чрез вибрации на сензора според мен е само за критични ситуации, когато не можем да приложим друг метод. Основната функция на сензора не е да вибрира и не считам за разумно да се прекалява с тази функция.

4) Прашинките са в обективите и върху сензора още от момента на покупка на тази техника. С времето се увеличават, особено в обективите, заради трансмисиите на автофокусиращите механизми. Тъй като повечето фотолюбители снимат почти винаги при отворена бленда, може с месеци и години да не забележат, че има прах върху сензора – докато не бъдат принудени да затворят блендата при силно слънце – напр. снежен или морски пейзаж.

5) В паниката след първоначалното забелязване на запрашаването не трябва да се духа върху сензора, защото “това може да причини залепването на частици от слюнка по обектива, което ще остави петна, които се почистват трудно” – както посочват производителите в горния линк. А наплюнченият сензор със сигурност се нуждае от мокро почистване, за предпочитане в сервиз – ще загубите време и пари.

6) При безогледалните тела почистването е по-лесно, доколкото не е необходимо да се блокира огледалото, както е обяснено на много места.

7) Най-елементарният и безопасен начин за почистване е с помощта на гумена помпа, като трябва да се внимава да не докосваме сензора с накрайника (може да се добави като удължител към помпата мека безопасна и чиста силиконова тръбичка).

8) Самото продухване е като борба със законите на физиката – прашинките се преместват от едно място на друго, а освен това самата въздушна струя наелектризира диелектрика и това привлича нови прашинки. Трябва да се продухват и капачките, задните части на обектива, преходниците и всичко, което е в контакт с бокса на сензора. Освен това, колкото по-силно се духа, толкова по-силно е наелектризирането.

9) Тъй като продухването, смяната на обектива и т.н. обикновено се прави навън или в обикновена стая, а не в технологична “бяла стая”, трябва да се преборим с допълнителния прах от въздуха наоколо. Особено в затворени помещения с парно отопление и много статично електричество заради сухия въздух. Някои препоръчват овлажняване на въздуха в помещението преди почистване на сензора или смяна на обектива, дори извършване на операциите във влажната баня.

10) Дори и след многогодишно използване на фотоапарата, обикновено замърсяването на сензора е под формата само на полепнали прашинки и би трябвало да не се прилага мокро почистване, защото прашинките може да се появят отново веднага след операцията по почистване. При почистване с тампон с разтвор е възможно допълнително замърсяване на сензора с материал от зоните около сензора и нещата стават по-сложни, отколкото преди почистването.

11) Не се препоръчва използването на четки или тампони, тъй като има опасност да се внесат нови замърсявания (особено власинки) в зоната на сензора и проблемът може да се задълбочи още повече.

12) Неразумно е да се използват метални пинсети (с навити около тях кърпи) и др. опасни твърди инструменти за почистване на сензора, както е показано неправилно на много места от хора, които споделят своя опит.

13) Почиствал съм многократно безогледалните си фотоапарати със специална хартия (“Кодак”) и с кърпички, за които съм сигурен, че не оставят власинки. Навивам ги около края на мека силиконова тръбичка, докосвам леко в зоната на прашинката (идентифицирана от снимка – симетрично спрямо центъра на сензора) и засмуквам. Не знам дали засмукването има ефект, но меката материя на края на тръбичката със сигурност помага за отлепването и последващото издухване на стабилно закрепените прашинки.

14) Освен овлажняването на въздуха (напр. над 80% отн. влажност), за да намалим статичното електричество, може да използваме и други физически закони, за да се преборим с ефекта от запрашаването на сензора. Достатъчно е да снимаме в оптималния (по отношение на остротата на изображението и дифракцията) диапазон на блендата (напр. 5.6-11, в зависимост от обектива), за да нямаме големи проблеми с прашинките. При бленда 32 или 22 дифракционният ефект е много силен, особено за прашинките, които са отдалечени от центъра. Добрата новина за любителите на отворената бленда е, че замърсяването на сензора остава незабелязано при снимане в такъв режим.

15) Във всички преходници за безогледални тела, които използвам, съм поставил шайби от черен пеноматериал (напр. от подложки за компютърни мишки) с правоъгълен отвор в средата (страни 2:3) с минималния размер, който не причинява винетиране за съответния използван обектив. Освен предполагаемия оптичен ефект (намаляване на страничния светлинен шум), тази шайба с прозорче затваря бокса около сензора и пази от микростружки и пренос на замърсяване при закрепване на обектива към преходника.

16) На пазара се предлагат много качествени фотоапарати с несменяеми обективи и с възможности за ръчна настройка – за фотолюбителите, които не искат да водят обречена борба срещу замърсяването на сензора и не са маниаци (като мен) по експериментите със стари ръчнофокусни обективи. Тези качествени “сапунерки” имат едно огромно предимство – компактност, комбинирана с достатъчно високо качество на снимките. Носите ги навсякъде в джоба, подобно на айфона, вместо в голяма чанта с големи обективи и голям DSLR. И забравяте за почистването на сензора и за закупуването на нови обективи и аксесоари.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg